Lees verder
'Het terugdringen van composteerbare plastics door de afvalbedrijven lijkt op een poging om de dinosaurussen te laten voortleven.'
Redactie / Wageningen

Dat zegt Christiaan Bolck, onderzoeker van biobased materialen aan Wageningen Universiteit & Research in het Eindhovens Dagblad. Hij reageert op de oproep van de Vereniging Afvalbedrijven vorige week om recyclebare bioplastics voorrang te geven boven bio-afbreekbare plastics. Deze laatsten zouden het recycleproces verstoren.

Bolck begrijpt dat het voor de afvalbedrijven nog niet rendabel is om composteerbare plastics te recyclen; ze vormen nauwelijks een half procent van de totale Nederlandse plasticproductie. Te weinig voor de afvalbedrijven om te investeren in speciale sorteermachines. Maar technisch zou het geen probleem zijn.

Weggooiwijzer

Wageningen UR onderzoekt momenteel of een ‘weggooiwijzer’ consumenten kan helpen om bewuster te recyclen. Als ze zich bewuster zijn van de verschillen tussen verpakkingsmaterialen, kunnen ze hun afval ook beter scheiden. Bovendien zouden composteerbare plastics ook een oplossing zijn voor de verpakkingen die met de huidige technieken nog nauwelijks zijn te recyclen, zoals meerlaags folieverpakkingen.