Lees verder
Handdesinfectans met laurierolie en een roze tintje, die voldoet aan de richtlijnen van de WHO. Dat is één van de eerste resultaten van de samenwerking tussen VARTA Valorisatielab, laurierkwekerij Gova uit Nispen, het Roosendaalse TriStar Industries en een aantal bloemenkwekers uit het Westland.
Redactie / Roosendaal

VARTA onderzoekt de valorisatie van agrarische reststromen, bijvoorbeeld voor ontsmetting, cosmetica, food, farmacie of gewasbescherming. Tristar Industries ontwikkelt en produceert reinigingsconcepten voor professioneel gebruik. Laurierkwekerij Gova leverde de verzorgende en ontsmettende laurierolie die de huid soepel houdt. De kleurstof in het desinfectiemiddel is Celosia- of hanekam-extract, is afkomstig uit snoeiafval van kwekerij Ammerlaan Sosef uit het Westland. Deze kleurstof voorkomt verwarring en verwisseling met andere producten.

Door de verbinding van de gecertificeerde kwekers, de onderzoeker en de producent, kon in korte tijd een gevalideerd product ontwikkeld worden dat volledig geëtiketteerd en veilig de markt op kan.

“De wens van meer gebruik van de kracht van planten leeft bij veel meer producenten in de tuinbouw”, zegt Charl Goossens van Gova. “De sierteelt kweekt prachtige bloemen en planten, maar ook het deel dat we niet verkopen is gecertificeerd gekweekt en veilig. Alleen kunnen we er nog geen producten van maken. We spreken daarom eigenlijk beter van bijstromen dan van reststromen.” Daarom heeft hij VARTA Valorisatielab opgericht, dat ook nauw samenwerkt met de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.

Corona-overschot

“De totstandkoming van dit desinfectiemiddel staat model voor de werkwijze van VARTA, van concept tot eindproduct”, zegt Goossens. En dat op een bijzonder moment: bij de uitbraak van de coronacrisis is de vraag naar bloemen en planten dramatisch gedaald. Dat heeft geresulteerd in een overschot aan kwalitatief goede planten en bloemen die op de kwekerijen achterbleven. In opdracht van de gemeente Westland, de provincie ZuidHolland, Interreg project BioBoost, Greenport West-Holland en SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) doet VARTA al sinds maart onderzoek naar het nuttig gebruik van ‘corona’-overschotten in sierteelt- en tuinbouwproducten.

De samenwerking van TriStar, Gova, VARTA en een groep van drie Celosia-kwekers uit het Westland is de eerste productoplevering in dit onderzoek. De onderzoeksresultaten zullen ook in de toekomst kwekers de mogelijkheid bieden om hun producten op een andere manier van waarde te laten zijn, denkt Goossens. Hij hoopt dat daarmee de balans tussen vraag een aanbod in de sierteelt kan worden hersteld. Dat moet leiden tot een nieuwe stroom mooie en gecertificeerde (sierteelt-)producten met een blijvende afzetmarkt.