Lees verder
Vandaag (1 februari) presenteert de onafhankelijke denktank The Ex’tax Project een deltaplan voor belastinghervorming. Het plan wordt vandaag, bij de start van de week van de Circulaire Economie, overhandigd aan staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief.
Redactie / Houten

Het Deltaplan Belastingen voor een Circulaire en Social Economie/Routekaart 2021-2030 is tot stand gekomen in samenwerking met kennispartners Deloitte, EY, KPMG, PwC en Cambridge Econometrics en met steun van Goldschmeding Foundation. De studie laat zien dat een ‘taxshift’ van arbeid naar vervuiling en verbruik van hulpbronnen een kritische strategie is voor groen en inclusief herstel. Belastingen kunnen in plaats van een barrière, een basis zijn voor duurzaam en sociaal ondernemerschap.

“Belastingen geven nu de verkeerde prikkels door arbeid duur te maken en schadelijke vervuiling onbelast te laten”, zegt de auteur van het rapport, Femke Groothuis. “Deze studie laat zien dat Nederland haar circulaire ambities waar kan maken en de arbeidsmarkt een impuls kan geven door niet méér maar slimmer belasting heffen.”

Vervuiler betaalt

Door het principe ‘De vervuiler betaalt’ toe te passen, zou binnen enkele jaren voor €23 miljard aan ruimte ontstaan om de lasten op arbeid te verlagen, voor huishoudens én werkgevers, aldus Ex’tax. Door een slimme inzet van de opbrengsten zouden bovendien de laagste inkomens er het meest in koopkracht op vooruitgaan. Tegelijkertijd zouden de CO2-emissies in Nederland tegen 2025 6% lager uitvallen dan nu, terwijl het BBP cumulatief zou toenemen met €65 miljard. Ook wordt er voor 740.000 ‘manjaren’ aan nieuwe extra werkgelegenheid verwacht.

Uit een enquête onder 300 ondernemers en managers, uitgevoerd in samenwerking met ABN AMRO, blijkt dat 96% van de respondenten achter de principes van een taxshift staat.

Beeld: Jarretera/Shutterstock