Lees verder
Eenvijfde van de kleine biogascentrales in Vlaanderen ligt al een hele tijd stil. Dat meldt de Vlaamse krant De Tijd.
Redactie / Antwerpen

In Vlaanderen hebben in 2017 maar liefst 16 van de 75 kleinschalige biogascentrales geen enkele dag stroom geproduceerd, blijkt uit cijfers van het Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne. Hij is energiespecialist van de christendemocratische partij CD&V

Het gaat om zogeheten pocketvergisters, installaties die bij landbouwers staan en grotendeels draaien op mest. Dat wordt vergist tot biogas, waarmee elektriciteit wordt opgewekt, terwijl de restwarmte wordt gebruikt voor de verwarming van bijvoorbeeld stallen of serres.

In 2016 leverden 70 pocketvergisters samen 2.183 MWh aan elektriciteit. Vorig jaar kwamen er vijf installaties bij, maar de productie daalde tot 1.942 MWh. Volgens Bothuyne liggen veel installaties stil door problemen met de vergunningen, technische problemen door gebrekkige installatie, of slecht onderhoud. Hij pleit voor een eenmalige overheidssubsidie om de centrales weer op gang te brengen. Nieuwe centrales, die elk zo’n € 15.000 kosten, krijgen in Vlaanderen sinds begin dit jaar investeringssteun.

Hoeveel biogascentrales in Nederland stil liggen, is nog niet bekend.