Lees verder
De omzet van Corbion is in 2016 met 0,8% gedaald, naar 911,3 miljoen. Het bedrijfsresultaat steeg afgelopen jaar met 17,5% naar 126,9 miljoen euro.
Gorinchem

De netto-omzet nam vorig jaar af, als gevolg van een volumedaling van 1,2%. Dit kwam doordat de focus meer werd gelegd op het behalen van winst. De volumedaling werd licht gecompenseerd door het effect van valuta’s en acquisities.

‘In 2016 hebben we opnieuw goede voortgang geboekt met de uitvoering van onze strategie en we liggen goed op schema om onze doelstellingen voor 2015-2018 te realiseren. In het afgelopen jaar hebben we strategische keuzes gemaakt met betrekking tot onze klant- en productportfolio’s. Deze keuzes resulteerden in een significante margeverbetering, maar hadden tegelijkertijd een ongunstig, zij het tijdelijk, effect op onze omzetgroei in het jaar. We hebben er alle vertrouwen in dat de omzetgroei in 2017 weer zal uitkomen binnen onze richtbandbreedte. Een belangrijke ontwikkeling in de tweede helft van het jaar was de aankondiging van de PLAjoint-venture met Total, een marktleider met technische en marketingexpertise en een leidende positie in polymeren’, aldus Tjerk de Ruiter, CEO van Corbion.

EBITDA

De EBITDA exclusief eenmalige posten, nam met 13,2% toe tot € 170,1 miljoen. Voornamelijk als gevolg van lagere inputkosten, businessmixverbeteringen en het programma Streamline. Valuta’s hadden een negatieve impact van € 1,4 miljoen op de EBITDA. Biobased Ingredients zag de EBITDA exclusief eenmalige posten met 13,9% toenemen als gevolg van verbeterde EBITDAmarges (van 17,3% gestegen naar 19,8%). Het programma Streamline droeg € 5,0 miljoen bij aan deze EBITDA-groei. Het EBITDA-verlies van Biobased Innovations nam licht toe tot € 6,4 miljoen.

Vooruitzichten

In het business segment Food verwacht Corbion een hogere omzetgroei in 2017, aangezien de tijdelijke ongunstige omzetgroei-effecten van de portfolio-optimalisatie naar verwachting zullen wegebben in de eerste helft van 2017. Het business segment Biochemicals zal naar verwachting eveneens een aantrekkende omzetgroei te zien geven in 2017 vergeleken met 2016. Als gevolg daarvan verwacht Corbion dat de groei van Biobased Ingredients in 2017 zal uitkomen binnen de gemiddelde richtbandbreedte van 2 tot 4% voor de jaren 2015-2018.

Zie voor meer informatie het complete persbericht van Corbion.