Lees verder
Het Franse petrochemie-bedrijf Total en Corbion bundelen hun krachten in een 50/50 joint venture die bioplastics gaat ontwikkelen en vermarkten op basis van polymelkzuur (PLA). Het nieuwe bedrijf wordt gevestigd in Nederland en gaat van start in het eerste kwartaal van 2017, onder voorbehoud van wettelijke goedkeuringen.
Gorinchem

De twee bedrijven zijn van plan om een commerciële PLA-polymerisatie fabriek te bouwen met een capaciteit van 75.000 ton per jaar op de site van Corbion in Thailand. Daar staat al een productie-eenheid voor lactide (PLA monomeer), die onderdeel zal worden van de joint venture. Corbion zal het melkzuur voor het samenstellen van de PLA en lactide leveren.

“Ik ben erg blij met deze joint venture, die tot doel heeft om een belangrijke speler te worden in de groeiende bioplastics markt. Deze investering is in overeenstemming met de ambitie van Total om uit te breiden in biobrandstoffen en bioplastics, als aanvulling op onze traditionele olie- en gas-gebaseerde producten”, aldus Bernard Pinatel, voorzitter van Total Refining & Chemicals. “De unieke positie van Corbion in waardeketen voor melkzuur en biopolymeren maakt het een natuurlijke keuze voor Total. De joint venture zal het mogelijk maken om een duurzaam en innovatief materiaal te leveren, dat 100% hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar is.”

Tjerk de Ruiter, CEO van Corbion, verklaarde: “PLA is één van de eerste duurzame, biologisch afbreekbare polymeren die kunnen concurreren met bestaande polymeren. De joint venture combineert de technische en marketingkennis en de leidende positie van Total in polymeren met de expertise van Corbion in melkzuur. Het zal ons in staat stellen om innovatieve producten te leveren en de marktacceptatie daarvan te versnellen.”

PLA is een biobased, biologisch afbreekbaar polymeer verkregen door het vergisten van hernieuwbare bronnen (suiker of zetmeel) om melkzuur te produceren. PLA wordt voornamelijk gebruikt voor voedselverpakkingen, serviesgoed en textiel, alsmede in talrijke andere industrieën zoals olie en gas, auto- en 3D printing. PLA is een snelgroeiend polymeer marktsegment, met een geschatte gemiddelde jaarlijkse groei van 10 tot 15% tot 2025.

Zie ook: