Lees verder
Corbion, het Nederlandse bedrijf in specialty chemicals, zag in het eerste kwartaal van 2020 flink hogere omzet- en winstcijfers. De onderneming profiteert flink van de Coronacrisis.
Redactie / Amsterdam

Afnemers van Corbion kochten de eerste drie maanden van 2020 extra voorraden in. Ook zorgt het sluiten van de horeca tot een forse toename van de omzet in additieven bij Corbion Sustainable Food Solutions. Door het sluiten van de horeca en het ‘hamsteren’ door consumenten, wordt beduidend meer bewerkt voedsel verkocht, met een langere houdbaarheidsdatum, zoals voorverpakt fabrieksbrood. De omzet in dit segment groeide met 8,3%.

Op het gebied van melkzuren, onder meer grondstof voor de farmacie, de halfgeleiderindustrie en de productie van PLA bioplastics, was er een flinke groei van 14,7%. De procentueel grootste stijging vond plaats in het innovatieve ‘Incubator’ segment, dat met nieuw additief voor visvoer 86,6% omzetstijging haalde. Het segment is echter relatief klein en lijdt nog steeds verlies.

12% groei

In totaal kwam de omzet 12% hoger uit, op € 256,3 miljoen. Daarvan is 9,6% autonome groei, de rest komt uit wisselkoersverschillen. De winst voor belastingen (ebitda) steeg met ruim een kwart tot € 44,4 miljoen, terwijl de winstmarge ruim 2% steeg, tot 17,3%.

Corbion denkt niet dat de groei de komende kwartalen doorzet nu er meer onzekerheid is over de duur van de coronacrisis en de wereldwijde economische gevolgen daarvan. De onderneming houdt vast aan zijn eerdere prognose: een omzetgroei van 4-7% voor de kernactiviteiten en een winstmarge van rond de 15%, net als vorig jaar.

Beeld: Sergey Ryzhov/Shutterstock