Lees verder
De jonge uitvinder Yoni de Munter bouwt met zijn start-up ECO2boats aan de eerste circulaire biobased speedboot ter wereld: de OCEAN7 wordt gemaakt van biocomposiet uit basalt en vlas van Vlaamse bodem.
Redactie / Gent

De productiemethode van de boot is innovatief. Zo worden natuurvezeldoeken van vlas in lagen in een mal aangebracht. Met vacuüminfusie wordt de vorm van de boot gecreëerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van biomimicry: de romp bevat een soort ‘nerfstructuur’, vergelijkbaar met die van een blad. Dit verleent de boot zijn stijfheid, zonder dat een plastic kern nodig is. Het gewicht is dan ook minder dan de helft van wat een traditionele speedboot van glasvezelcomposiet weegt: 490 kilogram.

Dankzij de 100% natuurlijke vezels is de boot CO2-negatief: bij de productie wordt 1 ton CO2 langere tijd opgeslagen. ECO2boats wil oude boten gaan terugkopen om het composiet te vermalen en smelten voor hergebruik. De speciaal ontwikkelde epoxylijm kan na een levenscyclus van vijftig jaar zelfs worden herleid tot natuurlijke meststof.

Volgens de planning toont ECO2boats de circulaire speedboot dit najaar van 2021 aan het grote publiek. De verkoopprijs zal ergens tussen de dertig- en zestigduizend euro liggen. Om de ontwikkeling te financieren, haalt ECO2boats momenteel geld op via crowdfunding. Volgend jaar wil ECO2boats met de OCEAN7 het Kanaal oversteken.

Beeld: ECO2boats