Lees verder
Na twee jaar onderzoek en testen in laboratoria heeft de Vlaamse start-up Circular Matters de eerste biogebaseerde, circulaire plaatmaterialen op de markt gebracht.
Redactie / Leuven

Op de website van FlandersDC (Flanders District of Creativity) vertelt initiatiefnemer en industrieel ingenieur Pieter Dondeyne over zijn fascinatie voor natuurlijke materialen. “Momenteel combineren we vezelrijke nevenstromen zoals tomaten, riet of gras met nevenstromen uit de voedingssector zoals bierborstel. Samen vormen zij de functionele basis van ons biogebaseerd materiaal.”

Anders dan veel traditionele bouwplaten, wordt het biocomposiet materiaal van Circular Matters niet voorzien van een afwerklaag zoals fineer, papier of plastic, die recycling aan het einde van de levensduur zou compliceren. Dat geeft dit materiaal een bijzondere esthetische kwaliteit: wat je aan de buitenkant ziet, is precies wat erin zit. En dat heeft ook praktische voordelen: beschadigingen zoals krassen zijn minder zichtbaar of gemakkelijk weg te frezen.

Designers

Binnen het project MAAKBAAR werkt Circular Matters samen met designers, maar ook met leveranciers van reststromen van Pro Natura (lid van Flanders Biobased Valley). “De komende weken lanceren we een open call naar ontwerpers toe, die in eerste instantie zal leiden tot de matchmaking en op lange termijn tot nieuwe producten gemaakt uit betere materialen.”

Circular Matters werd met advies en financiën ondersteund door Vlaams Agentschap Innovatief Ondernemen (VLAIO) en het Climate-KIC-initiatief van de Europese Unie, een accelerator voor innovatieve technologieën met impact. Vorig jaar won het bedrijf een contract in de Zuid-Nederlandse Innovatiechallenge BioVoice, met een idee om duurzame doodskisten te maken uit tarwegluten, een reststroom van Cargill.

Pieter Dondeyne is ook een van de sprekers tijdens het webinar WOOD-DESIGN op 29 april. Zie de agenda voor meer informatie. Het volledige interview met Pieter Dondeyne is te lezen in Flanders DC.

Beeld: Circular Matters