Lees verder
Het Zwitserse fijnchemiebedrijf Clariant heeft deze week bekendgemaakt dat het officieel is toegetreden tot de EU Circular Plastics Alliance. De alliantie heeft tot doel de recycling van kunststoffen te verbeteren in overeenstemming met de doelstellingen van het EU-actieplan voor de circulaire economie en het Green Deal-programma.
Redactie / Muttenz

Clariant zet zich in voor de doelstelling van de Alliantie om de EU-markt voor gerecyclede kunststoffen tegen 2025 te laten groeien tot 10 miljoen ton. Het bedrijf richt zich op het aanpakken van de obstakels die een hogere circulariteit van producten binnen de kunststofwaardeketen in de weg staan, in lijn met de principes van de afvalhiërarchie. De strategie van Clariant is gebaseerd op een slimme combinatie van ontwerp voor reductie-, recycling- en hergebruikopties, maar ook oplossingen voor mechanische of chemische recycling.

“De verschuiving naar een wereldwijde circulaire plastics-economie is een immense uitdaging die alleen is waar te maken door ambitieuze toewijding, samenwerking en een actieve dialoog met de stakeholders. Als onderdeel van de Circular Plastics Alliance kijkt Clariant ernaar uit om nauw samen te werken met andere belangrijke spelers om de circulariteit van kunststoffen in heel Europa te bevorderen,” aldus Bernd Hoegemann, Chief Transformation Officer van Clariant.

“Fijnchemicaliën kunnen nieuwe oplossingen mogelijk maken die de circulariteit van kunststoffen verbeteren, door de waarde van producten, materialen en hulpbronnen zo lang mogelijk in de economie te houden en door de afvalproductie te minimaliseren”, zegt Richard Haldimann, hoofd Duurzame Transformatie.

In 2019 heeft Clariant ook EcoCircle opgericht, een bedrijfsbreed initiatief dat verder gaat dan een productfocus en kijkt naar de gehele waardeketen, waarbij de meest duurzame en levensvatbare oplossingen voor een circulaire kunststofeconomie worden geïdentificeerd.

Beeld: Chaoss/Shutterstock