Lees verder
Terwijl in Den Haag steeds meer politici het zinkende schip van de coalitiepartijen verlaten, roept het platform Groene Chemie, Nieuwe Economie (GCNE) de Tweede Kamer op om het circulair beleid vooral door te zetten.
Redactie / Den Haag

Zo heeft het Nationaal Groeifonds kort voor de val van het kabinet Rutte IV het voorstel BioBased Circular voorwaardelijk goedgekeurd, nadat vorig jaar al het voorstel Circular Plastics groen licht kreeg. Zowel de overheid als het bedrijfsleven investeren fors om – in plaats van virgin fossiele olie – gerecycleerde materialen en biogrondstoffen in te zetten voor de productie van nieuwe kunststoffen.

Hoge urgentie

Deze transitie heeft een hoge urgentie en is nog onderbelicht, stelt GCNE. Vrijwel alle noodzakelijke technologieën staan in de beginfase van opschalen. De eerste proeffabrieken komen in zicht, maar er is een lange weg te gaan om de grote op aardolie gebaseerde processen te vervangen door hernieuwbare grondstoffen. Dit zal zowel op de toeleverende sectoren als de kunststofproducenten een enorme impact hebben. Stimulerend beleid om obstakels weg te nemen is dan ook nodig.

De investeringen in deze transitie kosten miljarden. Deels opgebracht door het bedrijfsleven, maar deels ook door de overheid, de belastingbetaler dus. Sommige partijen plaatsen daar vraagtekens bij, zelfs al hebben wetenschappers uitgerekend dat niks doen tot nog veel hogere klimaatkosten leidt. De vraag is nu wat het demissionaire kabinet kan doen. Formeel mogen bewindspersonen in deze situatie alleen nog ‘op de winkel passen’ tot er een nieuw kabinet is. Ze mogen geen besluiten nemen waarover politieke onenigheid is. Het is aan de Tweede Kamer om te beslissen welke besluiten controversieel zijn en welke niet.

Geen pauzeknop

De klimaatverandering heeft echter geen pauzeknop. En ondernemers die voor grote investeringsbeslissingen staan, hebben in de eerste plaats behoefte aan zekerheid. Daarom vraagt GCNE de Tweede Kamer om vaart te blijven maken met circulair beleid. Het is zaak nu door te pakken, nieuwe waardeketens te vormen (bijvoorbeeld door de chemie te koppelen aan leveranciers van hernieuwbare grondstoffen), kapitaal toegankelijker te maken voor jonge ondernemers in de groene chemie en beleidsknelpunten op te lossen die de transitie belemmeren, zoals de einde-afvalstatus.

GCNE roept de Tweede Kamer dus op om de circulaire beleidsinstrumenten niet controversieel te verklaren en samen met te werken aan een toekomstbestendige groene economie. .

Kijk voor meer informatie op de website van GCNE.

Beeld: petrmalinak/Shutterstock