Lees verder
Hoewel veel bedrijven in Nederland er al goed mee bezig zijn, is de circulaire economie nog geen ingeburgerd begrip. Dat stelt hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Jan Jonker, in Trouw. Tot die conclusie kwamen hij en andere onderzoekers tijdens een poging om de 'circulaire stand van het land' op te maken.
Amsterdam

‘Er is nu een Rijksbreed Programma Circulaire Economie, een landbrede visie op het onderwerp, maar dat weten veel ondernemers niet. Als ze al wel zo ver zijn dat ze er iets mee willen doen, weten ze niet waar te beginnen’, aldus de hoogleraar in Trouw.  Volgens Jonker wordt het woord ‘circulair’ te pas en te onpas gebruikt, zonder dat wordt aangegeven waar het precies om draait.  ‘Zonder pardon beweren mensen dat we naar een compleet circulaire economie gaan. Dat is nogal een ambitie. Zo’n stelling bewijst dat de diepte in het debat ontbreekt. Het moet preciezer.’

Om ervoor te zorgen dat bedrijven van elkaar kunnen leren over circulair ondernemen hebben de onderzoekers een ‘legodoos’ gemaakt met 100 voorbeelden. Op die manier kunnen bedrijven in elkaars keuken kijken en van elkaar leren.

Het rapport van Jonker over circulaire businessmodellen ‘Eén zwaluw voorspelt veel goeds’, wordt aanstaande donderdag in Arnhem gepresenteerd.

Bron: Trouw