Lees verder
De circulaire economie in Nederland gaat in een slakkengang vooruit. Om in 2050 helemaal circulair te zijn, is meer ‘dwang en drang’ nodig. Dat constateert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de eerste ‘Integrale Circulaire Economie Rapportage’.
Redactie / Den Haag

Nederland is weliswaar kampioen recyclen in Europa, maar komt daarbij nauwelijks verder dan de productie van bermpaaltjes uit gerecycled plastic, laat het PNL weten in het rapport dat vorige week is aangeboden aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

“Een groot deel van de recycling kan veel hoogwaardiger en er wordt toch weer meer afval gestort”, zegt PBL-onderzoeker Aldert Hanemaaijer in het dagblad Trouw. Hogere heffingen op vervuiling kunnen helpen, samen met regels zoals het verplicht gebruiken van een bepaald percentage gerecycled materiaal en meer helderheid over welke materialen er in producten zitten.

Volgens het PBL is het goed dat er al een begin is van een ‘kabinetsbrede’ aanpak van de circulaire economie. “Dat is belangrijk omdat het zo complex is”, zegt Hanemaaijer. “De circulaire economie gaat over heel veel. Lastig is ook dat er niet één maatstaf voor is, zoals de CO2-uitstoot voor klimaatbeleid.” Nederland, als koploper in Europa, moet volgens de onderzoeker aandringen op Europese regels voor de circulaire economie, zodat er een eerlijk speelveld ontstaat.

Demissionair staatssecretaris Van Veldhoven pleit voor een ‘circulaire economiewet’. Daarin is bijvoorbeeld vast te leggen dat iedere bloempot van gerecycled plastic moet zijn en dat bedrijven beloond worden voor terugdringen van CO2-uitstoot door minder gebruik van grondstoffen.

Het rapport is te downloaden op de website van het PBL.

Beeld: Elise Cunniet Robert/Shutterstock