Lees verder
De 8 speerpunten van Circular Biobased Delta helpen om focus aan te brengen in de inspanningen om tegen 2030 tien Mton CO2 te besparen in de Deltaregio en 50% circulair te zijn.
Redactie / Bergen op Zoom

Meer dan 100 projecten gaan hier een steentje aan bijdragen, waarvan de 50 meest kansrijke zijn geselecteerd.

De speerpunten zijn:

  1. CHAPLIN: bio-asfalt op basis van lignine, een natuurlijke plantaardige lijmstof die fossiel bitumen vervangt
  2. Biogate: gericht op de omzetting van duurzame ethanol naar ethyleenoxide (bio-EO) die wordt toegepast in de PU-markt, oppervlakte-actieve stoffen, detergenten, antivries en PET.
  3. Bioplastics & biomaterialen: gericht op het versnellen van de markt-implementatie en circulaire toepassing van bijvoorbeeld lijmen, oppervlakte-actieve stoffen, coatings, composieten, sealants en textiel.
  4. Biorefinery: programma voor het realiseren van bioraffinaderijen in de regio, o.a. voor de productie van biobrandstoffen, chemicaliën en lignine voor lokale asfaltcentrales.
  5. Biorizon: de ontwikkeling van bio-aromaten die essentiële functionaliteit toevoegen en een duurzaam alternatief vormen voor petrochemische producten die moeilijk zijn te recyclen, zoals verf, lijm en smeermiddelen.
  6. Pyrolyse & vergassing: kansrijke technologieën voor de verwerking van plastic afval, biomassa en gemengde stromen, zoals huishoudelijk afval, tot energie(drager) en chemicaliën.
  7. Sugar Delta: de regio economisch versterken door het aantrekken van nieuwe industrieën die suiker als grondstof gebruiken.
  8. Waste-2-Value: bundeling van een aantal initiatieven om afval- en biomassastromen om te zetten naar grondstoffen voor de industrie.

Lees het volledige artikel in Agro&Chemie.

Beeld: CHAPLIN XL