Lees verder
Onderzoekers van drie Amerikaanse universiteiten hebben een proces ontwikkeld om butadieen te maken van hernieuwbare grondstoffen als bomen, gras en mais. Daardoor is het traditionele butadieen, gemaakt van petroleum of natuurlijk gas, niet langer nodig voor de productie van synthetisch rubber en plastic, zeggen de onderzoekers. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in 'Sustainable Chemistry and Engineering' van the American Chemical Society.
Newark

De ontdekking van de onderzoekers vond plaats in drie stappen. In de eerste stap werden suikers uit biomassa gehaald. Gebruikmakend van speciaal ontwikkelde technieken werden deze suikers vervolgens omgezet in een samenstelling genaamd furfural. In de tweede stap werd dit furfural omgezet in een component genaamd tetrahydrofuran (THF). Het was pas in de derde stap dat de onderzoekers de echte doorbraak vonden. Gebruikmakend van een nieuwe katalysator genaamd ‘phosphorous all-silica zeolite’, was het team in staat om THF om te zetten in butadieen. Een chemisch proces met een hoog rendement van meer dan 95%.

In de wereld van plastics is butadieen het chemische hoofdcomponent in acrylonitrile-butadiene-styrene (ABS), een hard plastic dat in stijve vormen kan worden gegoten. Het ABS plastic wordt gebruikt voor het maken van consoles voor videogames, auto-onderdelen, sportartikelen, medische apparatuur en vele andere producten.