Lees verder
Europa produceert elk jaar 4,2 miljard ton aggregaten, zoals grond, steen en grind. Deze materialen worden gebruikt om de infrastructuur te bouwen, denk aan de wegenbouw. Hergebruik van dergelijke materialen lijkt voor de hand te liggen, toch is dat nauwelijks het geval.
Redactie / De Bilt

4,2 Miljard ton is een gigantische hoeveelheid: net zoveel als 33 keer de bergtop van de Matterhorn. Helaas is de aggregaatsector vandaag de dag voor slechts zeven procent circulair. Het is echter mogelijk én haalbaar om van zeven naar twintig procent te stijgen. Dat blijkt uit een actielijst in het zogeheten Urban Insight-rapport ‘Circulair materials in infrastructure’ van architecten- en ingenieursbureau Sweco. Dat kan zo maar €6 miljoen schelen aan grondstofkosten.

Vanuit beleidsmakers is er weinig aandacht voor de circulariteit van dergelijke materialen, stellen de onderzoekers. De meeste aandacht gaat uit naar bijvoorbeeld afval en recycling, energie en water in de samenleving, omdat overheden actief zijn betrokken bij het beheer ervan. Toch zijn beslissingen op lokaal niveau over infrastructurele werken van groot belang voor de mogelijkheid om ook deze sector te verduurzamen. Dat betekent niet alleen lagere kosten, maar ook minder uitputting van grondstoffen, minder behoefte aan landschapsvervuilende steengroeven en minder herbruikbare materialen die op stortplaatsen belanden.

Het volledige rapport is als pdf te downloaden op de website van Sweco.

Beeld: Ikebana Art-studio/Shutterstock