Lees verder
Het chemisch recyclen van kunststof verpakkingen is kansrijk voor Nederland, maar staat nog in de kinderschoenen. Dat concludeert het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) naar aanleiding van een inventarisatie van de mogelijkheden om het chemisch recyclen van kunststof op te schalen.
Redactie / Den Haag

‘Nederland loopt voorop met kennis over chemisch recyclen en kan ook koploper worden op dit gebied’, zegt KIDV-directeur Chris Bruijnes. ‘Om daar te komen moeten diverse partijen uit de kunststof verpakkingsketen in actie komen.’

Op dit moment wordt 50% van het kunststofverpakkingsafval van huishoudens en bedrijven mechanisch gerecycled. Met de huidige technieken en installaties zijn niet alle typen kunststof verpakkingen te recyclen. Chemisch recyclen heeft de potentie om deze stromen wel recyclebaar te maken. Zo kunnen bijvoorbeeld combinaties van verschillende kunststofsoorten of materialen in één verpakking van elkaar worden gescheiden en kunnen kleur en additieven uit het materiaal worden gehaald. Ook biedt chemisch recyclen perspectief voor het toepassen van recyclaat in voedselverpakkingen.