Lees verder
De ecologische behoefte aan een industrie op basis van hernieuwbare koolstof zet natuurlijke materialen in de schijnwerpers. Cellulosevezels voldoen aan veel eisen. Het zijn vrijwel wondervezels, met een breed scala aan toepassingen die steeds meer worden uitgebreid.
Redactie / Keulen

Cellulosevezels zijn een succesverhaal binnen de textielmarkt met een gecumuleerd jaarlijks groeipercentage (CAGR) tussen 5 en 10% in de afgelopen tien jaar – vergelijkbare groeicijfers worden verwacht in het volgende decennium. Daarmee zijn cellulosevezels de snelst groeiende vezelgroep in de textielindustrie en tevens de grootste investeringssector in de biobased economy wereldwijd. Deze hoge groeisnelheden worden gedreven door de vraag naar natuurlijke vezels (en knelpunten in katoen), het microplastic probleem en dreigende verboden voor plastic vezels.

Michael Carus, CEO van nova-Institute: “De uitdaging is nu om een ​​evenwicht te vinden tussen de voortdurende capaciteitsuitbreiding en de groeiende vraag – om overcapaciteit te vermijden, maar ook om de groeiende vraag van de grote merken te dekken.” Alternatieve cellulosegrondstoffen, verkregen uit zijstromen en recycling, zullen de volgende waardevolle bron van cellulosevezels zijn. Deze kunnen de vraag naar nieuwe grondstoffen verminderen bij een stijgend gebruik.

Dit en meer komt aan bod tijdens de 2e internationale conferentie over cellulosevezels, op 2 en 3 februari 2021. Op deze online conferentie zullen 24 internationale experts spreken en zijn uitgebreide netwerkmogelijkheden. Inmiddels hebben zich al 110 deelnemers uit 18 verschillende landen aangemeld; er worden 300 deelnemers verwacht. De focus zal liggen op strategieën, markten, technologieën en duurzaamheid – met name op alternatieve cellulosegrondstoffen.

Meer informatie is te vinden in de agenda.

Beeld: Henri Koskinen/Shutterstock