Lees verder
Het CEPLAFIB consortium in Slovenië is erin geslaagd om een eerste demonstratieproduct te maken uit gerecycled polypropyleen en teruggewonnen vezels uit krantenpapier. Het gaat om afstandshouders die ADRIA Mobil gaat toepassen in de vloeren van haar campers.
Novo mesto

CEPLAFIB is erop gericht om kosteneffectieve oplossingen te vinden voor gerecylede materialen gebaseerd op polypropyleen of HDPE en pulpvezels, die geschikt zijn voor thermovormen en spuitgieten. Het doel is daarvan is om aan te tonen dat producten uit gerecycleerde materialen net zo betrouwbaar en aantrekkelijk zijn voor consumenten als producten uit ‘virgin’ grondstoffen, en dat de kostprijs vergelijkbaar is.

De focus ligt daarbij in eerste instantie op twee massatoepassingen: verpakkingen en automotive. De bedoeling is dat de projectresultaten ook overdraagbaar zijn naar naar andere regio’s (Polen, Duitsland, Italië) en sectoren, zoals de bouw en huishoudelijke apparaten. Daarmee kan volgens het consortium 40% méér kunststof worden gerecycled en kunnen de bijbehorende broeikasgasemissies met 40% omlaag.

De betrokken partijen uit Slovenië zijn PCW, OMAPLAST, AITIIP, ECOPULP , TECOS en ADRIA Mobil. Het project wordt ondersteund vanuit het Europese LIFE subsidieprogramma.