Lees verder
Tijdens de InnovatieExpo 2021 is vorige week de nieuwe buyer group biobased bouwmaterialen gelanceerd. Het is de zesde buyer group die een duurzaam aanbod in de bouw moet stimuleren, naast de groepen Nieuwbouw en/of renovatie scholen, Renovatie corporatiewoningen, Circulaire nieuwbouw woningen, Houtbouw/houtrenovatie en Circulaire bouwmaterialen.
Redactie / Den Haag

De buyer group helpt met het inkopen van biobased oplossingen en zo de markt van biobased oplossingen een impuls te geven. Het gaat dan onder meer om:

  • het toepassen en opschalen van nichematerialen (bijvoorbeeld hennep, vlas, bamboe en stro);
  • het toepassen van marktrijpe bouwproducten die aan het begin van opschaling staan (bijvoorbeeld producten gemaakt met reststromen uit de land- en tuinbouw);
  • het bieden van experimentele ruimte aan startups die nog net geen marktrijpe propositie kunnen bieden (bijvoorbeeld isolatiemateriaal uit bermgras);
  • gezamenlijk verkennen hoe de risico’s in de hand te houden zijn en hoe we markt hierbij kunnen betrekken;
  • doorbreken van belemmeringen: regelgeving, markttoegang, financiering en complexe inkoop- en aanbestedingstrajecten van overheden;
  • de productie van biobased bouwmaterialen en producten opschalen waardoor prijzen dalen.

De buyer group richt zich vooral op toepassing van biomassa uit de land- en tuinbouw.

Samen optrekken

Organisaties die hun bouwprojecten willen verduurzamen, kunnen in deze buyer group samen optrekken en krijgen ondersteuning om biobased alternatieven uit te vragen of toe te passen in hun projecten. De bedoeling is dat de betrokken opdrachtgevers deze visie en strategie binnen twee jaar implementeren in hun aanbestedingspraktijk. Dit stimuleert de markt om duurzame oplossingen te ontwikkelen die passen bij een concrete, breed gedragen behoefte.

De buyer group biobased bouwmaterialen is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in samenwerking met RVO/PIANOo, Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN), Greenport West-Holland en de Innovatie Expo 2021. Jan Willem van der Groep en Machiel van Dalen bieden deelnemers professionele begeleiding.

Aanmelden

Aanmelden voor deelname aan de buyer group biobased bouwmaterialen kan nog. Er is ruimte voor maximaal 25 opdrachtgevers. De focus ligt op woningbouw, kantoren, interieurbouw en producten voor de infrastructuur. Ook bedrijven die mee willen doen, zijn welkom.

Kijk voor meer informatie op de website van PIANOo.

Beeld: Francesco Scatena/Shutterstock