Lees verder
Alle bestek, koffiebekers, rietjes en voedselverpakkingen in het Britse parlement worden vervangen door biobased alternatieven van afbreekbare materialen, zoals PLA en CPLA.
Redactie / Londen

Het gaat onder meer om composteerbaar bestek voor eenmalig gebruik, koffiekopjes en -deksels, soepcontainers, afhaalmaaltijdencontainers, saladeboxen en drinkrietjes. Er worden nieuwe afvalbakken geplaatst om de gebruikte artikelen in te zamelen, die vervolgens naar een gespecialiseerde composteerinstallatie worden gestuurd. Voedselafval werd al afzonderlijk opgevangen en vergist tot kunstmest en biomethaan (groen gas) voor de energieopwekking.

De nieuwe composteerbare producten worden geleverd door het Britse bedrijf Vegware, via de leverancier van het parlement, WK Thomas. Ze zijn gemaakt van duurzaam verkregen karton en de biopolymeren PLA en CPLA, op basis van plantaardig zetmeel.

Verdere reductie

Voor 2019 willen de beide Huizen van het parlement (Commons en Lords, vergelijkbaar met onze Tweede en Eerste Kamer) alle niet-afbreekbare kunststoffen hebben vervangen door duurzamere materialen. Al in juni werden herbruikbare koffiekopjes geintroduceerd. Daarvan zijn er al meer dan duizend verkocht aan parlementsleden, collega’s, bezoekers en personeel. In oktober stopt het Parlement met de verkoop van flessenwater, wat jaarlijks 120.000 plastic flessen bespaart. Vanaf 2019 worden verdere wijzigingen doorgevoerd:

  • geen plastic draagtassen meer;
  • milieuvriendelijker briefpapier en enveloppen;
  • milieueffecten meewegen bij het aanbesteden van goederen en diensten voor het parlement;
  • experimenten met herbruikbare opslag-, leverings- en verpakkingsoplossingen.

Met deze maatregelen wil het parlement aan kop lopen in het terugdringen van afvalplastics en als voorbeeld dienen voor heel Groot-Brittannië.