Lees verder
De Bio-Based Industries Joint Untertaking (BBI JU) heeft onlangs het jaarplan en de begroting 2019 (AWP) gepubliceerd. Belangrijk daarin is het afleggen van verantwoording over de meerwaarde die de BBI JU-projecten leveren in de EU.
Redactie / Brussel

Het AWP 2019 bevestigt de focus op een betere integratie van leveranciers van biomassa voor grondstoffen aan het begin van de waardeketen, waardoor een vraag ontstaat naar grondstoffen voor biomassa uit bioraffinageprocessen. Ook zal het AWP de opbouw van partnerschappen met spelers op de eindmarkten stimuleren, om een ​​‘market pull’ te creëren voor biobased producten in bepaalde toepassingen.

De wetenschappelijke prioriteiten van BBI JU in 2019 zijn gebaseerd op een prioriteitsnota 2019-2020 die is opgezet door het Bio-Based Industries Consortium (BIC) in samenwerking met de Europese Commissie:

  • bevorderen van de levering van duurzame grondstoffen voor biomassa voor zowel bestaande als nieuwe waardeketens;
  • optimaliseren van een efficiënte verwerking van biomassa voor geïntegreerde bioraffinaderijen door onderzoek, ontwikkeling en innovatie;
  • innovatieve biobased producten ontwikkelen voor geïdentificeerde markttoepassingen;
  • creëren en versnellen van de marktintroductie van op biotechnologie gebaseerde producten en toepassingen.

Budget 2019

In 2019 is er voor de Call een indicatief budget van € 135 miljoen, voor in totaal 21 onderwerpen, waaronder 10 onderzoek en innovatie-projecten, 4 ondersteunende acties, 4 demonstratieprojecten en 3 flagship-projecten.

Op basis van een tussentijdse onafhankelijke evaluatie van BBI JU is in juli 2018 een actieplan gepubliceerd. Doelstellingen in 2019 worden onder meer verbreding van de participatiestrategie, de verdere ontwikkeling van synergieën en complementariteit met andere initiatieven, de afstemming en monitoring van KPI’s en sociaaleconomische- en milieueffecten van de projecten.

Analyseren impact

Een andere prioriteit voor 2019 is het analyseren en communiceren van de impact en de toegevoegde waarde van de BBI JU projecten voor een breed publiek van belanghebbenden. De BBI JU zal hiertoe gedetailleerde analyses en studies uitvoeren over de sociaaleconomische en milieueffecten van BBI JU-projecten en de meerwaarde van het initiatief aantonen. Resultaten en prestaties van voltooide projecten zullen op grote schaal worden gecommuniceerd, met een specifieke focus op de wetenschappelijke vorderingen en het potentieel van de marktintroductie.

Ook zullen specifieke hulpmiddelen en campagnes (inclusief evenementen) worden ingezet om de toegevoegde waarde van het BBI-initiatief in het dagelijks leven van EU-burgers te communiceren, zoals specifiek door verschillende EU-instellingen is gevraagd. Tot slot organiseert BBI JU in december 2019 het tweede BBI JU Stakeholder Forum, volgens het succesvolle format van 2017, met een specifieke focus op output, impact en voordelen voor de EU-burgers.