Lees verder
De brancheorganisatie European Biogas Association (EBA) heeft in samenwerking met biogasexperts deze week een white paper gepubliceerd over de duurzaamheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid van biowaterstof in Europa.
Redactie / Brussel

De Europese Commissie ziet waterstof als belangrijke energiedrager die bijdraagt aan het klimaatneutraal maken van Europa tegen 2050. Meer dan 95% van de Europese waterstofproductiecapaciteit is echter afkomstig van fossiele brandstoffen, terwijl slechts 1% uit groene waterstof bestaat. Deze wordt gewoonlijk via elektrolyse geproduceerd, waarvoor veel elektriciteit nodig is. Dat leidt tot hoge productiekosten.

Biowaterstof of biogene waterstof wordt daarentegen via fermentatie of fotolyse gemaakt uit reeds beschikbare koolstofbronnen, zoals plaatselijk geoogste biomassa of biogas uit mest en andere landbouwreststromen.

Het whitepaper van de EBA biedt inzicht in de rol van biowaterstof binnen de totale waterstofproductie, de beschikbare productietechnologieën, de manieren waarop biowaterstof bijdraagt aan decarbonisatie, economische aspecten en marktrijpheid. Ook geeft het document aanbevelingen voor een EU-regelgevingskader.

Het whitepaper is te downloaden vanaf de website van de EBA. Daarnaast maakte de EBA een reeks video’s over biowaterstof, die te zien zijn op YouTube.

Beeld: FOTOGRIN/Shutterstock