Lees verder
De voorbije decennia werd snelle vooruitgang geboekt op het gebied van superabsorberende polymeren/hydrogelen (SAP). Daar is grote vraag naar in de landbouwsector en de sanitaire industrie, bijvoorbeeld voor luiers en maandverband. SAP's worden ook op grote schaal toegepast in de agrarische sector en voor diagnostische (medische) hulpmiddelen. Bij al deze toepassingen is de biologische afbraak van de SAP's van cruciaal belang.
Redactie / Antwerpen

Volledig biologisch afbreekbare hygiëneproducten zullen een belangrijke troef zijn in de richting van een duurzamere levenscyclus, wat belangrijk is gezien hun korte levensduur. SAP’s kunnen ook een sleutelrol spelen bij de retentie en gecontroleerde afgifte van water in de landbouw. Hier zijn SAP’s nodig die gemaakt zijn van biobased bouwstenen met een afgestemde biologische afbreekbaarheid om de duurzaamheid van de levenscyclus te waarborgen.

De meeste industrieel gebruikte SAP’s zijn gemaakt van synthetische polymeren op basis van acrylaten, vanwege hun superieure prijs/efficiëntieverhouding. Acrylproducten zijn meestal van fossiele oorsprong, maar er zijn ook voorbeelden van acrylzuren op biologische basis die worden gebruikt om SAP’s te maken. Acryl, of het nu op fossiele of op biologische basis is, is echter van nature niet biologisch afbreekbaar.

Om biologisch afbreekbare SAP-oplossingen te ontwikkelen op basis van verschillende biobased bouwstenen (zoals polysacchariden of polypeptiden), is het BioSAPS-project opgezet. Het wordt geleid door een consortium dat momenteel bestaat uit een leverancier van basismaterialen (bv. non-wovens) aan fabrikanten van hygiëneproducten, een O&O-leverancier met ruime ervaring in chemisch onderzoek en de ontwikkeling van duurzame technologieën en materialen, en een polymeerarchitectuurbedrijf, met uitgebreide kennis van (nieuwe) biologisch afbreekbare polymeren. Om het consortium te completeren, is het innovatieagentschap Catalisti op zoek naar:

  • een bedrijf dat actief is op het gebied van waterkeringstechnologieën en op zoek is naar biologisch afbreekbare SAP’s (bv. landbouw, bouw);
  • een bedrijf met deskundigheid op het gebied van diagnostische instrumenten en/of medische hulpmiddelen;
  • een bedrijf dat actief is op het gebied van analyse van afbraaktrajecten, additieven en/of processen om de afbraak te versnellen;
  • andere bedrijven die geïnteresseerd zijn in biologisch afbreekbare SAP’s (en e toepassingen die al in dit project actief zijn aanvullen).

BioSAPS start op 1 januari 2022 en heeft een looptijd van twee tot drie jaar. Meer informatie is te vinden op de website van Catalisti.

Beeld: FamVeld/Shutterstock