Lees verder
Toyochem, onderdeel van de Toyo Ink Group in Japan, heeft een nieuwe serie biologisch afbreekbare drukgevoelige kleefstoffen (PSA's) ontwikkeld. Het nieuwe product wordt op de markt gebracht onder de Cyabine ™ -serie van polyurethaan-PSA's en is geschikt voor verpakkingsmaterialen in de bouw, de landbouw en andere industrieën waar het gebruik van afbreekbare of terug te winnen materialen de voorkeur heeft.
Redactie / Japan

Hoewel het basispapier of de filmsubstraten die in veel teruggewonnen producten worden gebruikt, vaak wel biologisch afbreekbaar zijn, zijn de additieven, zoals de kleefstoffen om ze te coaten of te behandelen dat niet. Als reactie op dit probleem ontwikkelden Toyochem-onderzoekers in Japan een hoogwaardige biologisch afbreekbare PSA op basis van een innovatief biologisch afbreekbaar polymeerontwerp. De nieuwe Cyabine-lijm bereikt door het gebruik van plantaardige grondstoffen een biomassagehalte op basis van droog gewicht van maximaal 45%. Dit betekent dat het product de CO2-uitstoot gedurende de hele levenscyclus kan verminderen, zonder afbreuk te doen aan de lijmprestaties.

Na gebruik kan het lijmafval worden verteerd door bodemmicro-organismen en na verloop van tijd worden omgezet in diverse stoffen die ook van nature in de bodem voorkomen, zoals kooldioxide, water, stikstof en methaangas. Daardoor hoeft er minder afval te worden gestort of verbrand en kan de kringloop rond plastic afval verder wordt gesloten.

Het nieuwe PSA-systeem heeft biologische afbraaksnelheden van 60% of hoger na 60 dagen. De biologische afbreekbaarheid is bevestigd onder gecontroleerde composteringscondities zoals voorgeschreven door JIS K 6953-1 van de Japanese Standards Association, het equivalent van de internationale norm ISO 14855-1. Het is momenteel beschikbaar in Japan. Een wereldwijde release volgt de komende jaren.