Lees verder
Het nieuwe Europese project BIOMODEL4REGIONS gaat het besluitvormingsproces op het gebied van de bioeconomie op lokaal en regionaal niveau verbeteren. Dat gebeurt door het opzetten van een bestuursstructuur die zorgt voor een betere informatievoorziening, voortbouwend op de kennis en ervaringen van jarenlang onderzoek en studies.
Redactie / Brussel

De nieuwe bestuursstructuur zal in 6 proefregio’s worden gedemonstreerd, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende gebieden, hun omstandigheden en uiteenlopende sectoren (bosbouw, agrifood, aquatische biomassa en organische fractie van vast stedelijk afval).

De zes regio’s worden vertegenwoordigd door de volgende clusters:

  • Stichting Circular Biobased Delta (CBBD), Nederland
  • Bioeconomy Cluster (Bec), Slowakije
  • Biofuel Region Bfr Ab (Bfr), Zweden, een bosbouwcluster
  • Cluster Viooikonomias Kai Perivallontos Dytikis Makedonias (CluBe), Macedonië, Griekenland, Cluster Bioeconomie & Milieu West-Macedonië
  • Spring Sustainable Processes And Resources For Innovation And National Growth (SPRING), Italië
  • Stowarzyszenie Zachodniopomorski Klaster Chemiczny Zielona Chemia (WPCC), Polen, Chemisch Cluster Zielona

Consortiumpartner Wageningen University & Research (WUR) gaat sociale en economische drijfveren en barrières analyseren en werkt ook mee aan een voorstel voor nieuwe businessmodellen, die bijdragen aan sociaal en ecologisch verantwoord gedrag.

Volgens projectleider Patrizia Circelli zal BIOMODEL4REGIONS de ontwikkeling van nieuwe biobased economische strategieën en blauwdrukken ondersteunen, wat moet leiden tot een beter geïnformeerd besluitvormingsproces, maatschappelijke betrokkenheid en innovatie. Dat is belangrijk in het kader van doelstellingen zoals de Europese Green Deal en de EU-strategie voor een biobased economie.

BIOMODEL4REGIONS wordt gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie. Meer informatie is te vinden op de website.

Beeld: jantsarik/Shutterstock