Lees verder
Er komt veel minder fijnstof uit een bioketel dan tot nu toe werd gedacht. De uitstoot is vergelijkbaar met die van een elektrische personenauto. Dat blijkt uit berekeningen van de brancheorganisatie voor leveranciers van bioketels (NBKL).
Redactie / Barneveld

De nieuwste generatie bioketels kent rendementen die oplopen tot ver boven de 90% en heeft een zeer lage uitstoot van fijnstof. Door technische ontwikkelingen, een beter ontwerp en het gebruik van filters is een moderne bioketel zeker 100 keer schoner dan een oude kachel.

Kwaliteit van de brandstof

De uitstoot is nu sterker dan ooit afhankelijk van de kwaliteit van de brandstof. Kleinere bioketels gebruiken vaak een goede kwaliteit houtpellets van Nederlandse producenten die het afval uit timmerfabrieken en houtzagerijen verwerken. Grotere bioketels draaien op houtsnippers uit milieustraten en van groenaannemers. Bioketels gebruiken praktisch alleen Nederlandse biomassa. De geïmporteerde houtpellets worden in kolencentrales gebruikt.

De Nederlandse emissienormen behoren tot de striktste ter wereld. Bioketels kunnen zowel dienen als zelfstandige duurzame optie, als in samenwerking met andere opties, zoals geothermie en zonnewarmte. Ze werken ongeveer hetzelfde als cv-ketels, maar gaan twee keer zo lang mee.

Kijk voor meer informatie op de website van de NBKL.

Beeld: Scharfsinn/Shutterstock