Lees verder
Het stikstofprobleem is voor een deel op te lossen door stikstofrijke biomassa uit natuurgebieden te halen en deze dan in te zetten als energiebron.
Redactie / Barneveld

Dat zegt de brancheorganisatie voor leveranciers van bioketels NBKL in een reactie op de Structurele Aanpak Stikstof die Minister van LNV Carola Schouten onlangs aan de Tweede Kamer presenteerde.

Door resthout dat veel stikstof bevat uit natuurgebieden te halen en daarna in een bioketel met goede filters te gebruiken voor het maken van warmte, wordt stikstof uit de atmosfeer gehaald en tegelijk veel CO2 bespaard, aldus de NBKL. Dit principe kan straks in pilots worden aangetoond.

Bioketels gebruiken houtsnippers uit binnenlandse reststromen hout. Ze hebben rendementen die oplopen tot ver boven de 90% en stoten nauwelijks fijnstof uit. Als onderdeel van een circulaire bio-economie, voegen bioketels bovendien geen extra stikstof toe aan de atmosfeer, zoals met verbranding van fossiele brandstoffen wel het geval is. Ze voorkomen juist dat stikstof vrijkomt uit restromen die in de natuur achterblijven. De stikstof die in het hout zit, wordt in een bioketel maar voor een derde omgezet naar NOx en kan daarna met filters nog verder worden gereinigd.

Meer informatie hierover is o.a. te vinden in het recente position paper van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) over stikstof en in de notitie ‘Stikstofemissies bij verbranding van biomassa en de stikstofcyclus”.