Lees verder
De Groningse start-up BioFashionTech heeft een nieuw, schaalbaar biotechnologisch proces ontwikkeld om pre- en post consumenten textielafval te upcyclen tot commercieel waardevolle producten, zoals biocomposieten en chemicaliën die kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan biologische processen, waaronder de productie van biobrandstoffen, zoals bio-ethanol.
Redactie / Groningen

Elk jaar wordt bijna 92 miljoen ton textielafval geproduceerd en 85% daarvan wordt verbrand of belandt op stortplaatsen; slechts 15% van het wereldwijde textielafval wordt gerecycled. De huidige recyclingoplossingen kunnen alleen bepaalde soorten textielmengsels verwerken, met een gemiddeld hoge vezelkwaliteit. De uiteindelijke gerecyclede producten zijn nieuwe garens en stoffen.

BioFashionTech bedacht een oplossing waarbij textiel wordt omgezet naar chemicaliën en polyester en kleurstoffen kunnen worden teruggewonnen voor hergebruik in andere industrieën, zoals de sector van vezelversterkt beton. Hierdoor ontstaat een gesloten kringloop.

De technologie gebruikt geen schadelijke substanties werkt efficiënt op gekleurd textiel van lage kwaliteit en op natuurlijke/synthetische gemengde stoffen. Op deze manier creëert BioFashionTech nieuwe waardeketens en bevordert milieu- en sociale kruisbestuiving, en is dus een grote aanwinst voor de ontwikkeling van een duurzame samenleving.

Opschaling

Op de technologie van BioFashionTech is patent aangevraagd. Op dit moment wordt het proces in het lab en op kleine pilotschaal (1,5 liter) gevalideerd. Het bedrijf wil nu opschalen naar pre-pilot (5 liter) en pilot schaal (20-100 liter), zodat grotere hoeveelheden textiel kunnen worden verwerkt. Hiervoor worden partners gezocht in bijvoorbeeld de bio-ethanol of vezelversterkt beton industrieën. Ook is BioFashionTech op zoek naar financiering, bijvoorbeeld via de Tender Valorisatie 2022 van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Kijk op de website van BioFashionTech voor meer informatie.

Beeld: Ground Picture/Shutterstock