Lees verder
Vijftien verkeersborden van biocomposiet waarschuwen het lokale verkeer op de schouwwegen langs het Twentekanaal voor schaapskuddes. Zoals te zien op de foto zijn ze ook bruikbaar voor geiten.
Redactie / Amsterdam

De borden zijn geplaatst door Rijkswaterstaat, dat de ambitie heeft steeds vaker biobased materialen te gebruiken. In dit geval gaat het om Nabasco 8010 van NPSP composieten. Dat is een biobased en circulair biocomposiet op basis van onthardingskalk uit drinkwater en riet uit Nederland, gecombineerd met een biobased hars op basis van restmaterialen van de  biobrandstofindustrie uit Frankrijk. Het resultaat is een mooi, hoogwaardig en duurzaam product. Het is sterk, vormvast, licht van gewicht en heeft een lange levensduur.

Door het gebruik van grotendeels lokale biobased restmaterialen heeft het biocomposiet een zeer lage CO2 voetafdruk. Als de restmaterialen op de traditionele manier wordt behandeld worden broeikasgassen door rotting en verwerking in het milieu gebracht waarbij de nuttige materialen zoals vezels afgebroken wordt. In de nieuwe keten worden de natuurlijke vezels gebruikt in een product. Hierdoor worden de broeikasgassen in het product vastgelegd (een CO2-sink). Bij einde levensduur kan het restmateriaal worden hergebruik. Vanwege de grote belangstelling vanuit de markt voor biobased composiet, investeert NPSP momenteel fors in de commerciële opschaling van het materiaal.