Lees verder
Bouwen met gemaaid bermgras, toiletpapier of gerecycled textiel? Het klinkt misschien onverwacht, maar deze circulaire reststromen leveren hoogwaardige vormvaste gevelpanelen op, die lang meegaan, maar ook duurzaam én visueel aantrekkelijk zijn.
Redactie / Breda

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van studenten van Avans Hogeschool, HZ University of Applied Sciences, TU-Eindhoven en diverse bedrijven.

De CO2-footprint van een gebouw wordt voor meer dan 2/3 bepaald door de realisatie en het onderhoud. Dat heeft te maken met de productie, het transport en de verwerking van bouwmaterialen. Die kunnen dus het beste zoveel mogelijk lokaal worden geproduceerd van hernieuwbare grondstoffen.

Biocomposiet

Voor de gevelpanelen is het biocomposietmateriaal Nabasco® 8010 ontwikkeld. Het bestaat uit vezels (bermgras, gerecycled toiletpapier, gerecycled textiel, afvalriet en vlas), calciumcarbonaat (een reststof uit het onthardingsproces van drinkwater) en biobased hars op basis van restmaterialen van de biodieselproductie.

Het project is een samenwerking tussen Hogescholen Avans en HZ en TU Eindhoven en de bedrijven AkzoNobel, NPSP, KNN Cellulose en NewFoss, met medewerking van: Centre of Expertise Biobased Economy, Lectoraat Biobased Bouwen, Spark Campus, Hogeschool van Amsterdam, VIRTUe team, Van de Bilt zaden en vlas, waterschap Aa en Maas, Wetterskip Fryslân en Stowa, ondersteund vanuit het Interreg onderzoeksprogramma van de Europese Unie.