Lees verder
Straatmeubilair gemaakt van het nieuwe biocomposiet Nabasco8010. Met deze bankjes hebben NPSP en Velopa de 'Upcycle City in Almere' gewonnen. De banken zijn het begin van een breed aanbod van recyclebaar producten voor de inrichting van de openbare buitenruimte in Almere.
Hoofddorp

Voor het recyclebare straatmeubilair gaan de bedrijven gebruik maken van biobased en circulaire reststromen uit Almere en omgeving. Het door NPSP nieuw ontwikkelde biocomposiet Nabasco 8010, bestaat voor meer dan 80% uit biobased en circulaire grondstoffen. Het kan zowel binnen als buiten worden gebruikt en wordt al toegepast in onder andere de bouwsector en interieurbouw. Daarnaast is het plaatmateriaal gemakkelijk te bewerken met verschillende technieken, zoals graveren en waterstraalsnijden.

Milieuvriendelijk

Niet alleen de grondstoffen en toepassingen zijn duurzaam. Voor het gebruik van biocomposiet worden vezels toegepast die elders niet meer gebruikt kunnen worden. Dit kunnen lokale reststromen uit de kledingindustrie, landbouw en landschap zijn. Door het toepassen van deze vezels en een biohars, in plaats van volledig op aardolie gebaseerde hars, ontstaat een biobased composiet met een zeer lage CO2 voetafdruk. Na een lange gebruiksfase wordt het product hergebruikt of tot grondstof voor nieuwe biobased composiet producten verwerkt. Voor de productie van het biocomposiet wordt ook aanzienlijk minder energie gebruikt dan bij materialen als metaal, glas en aluminium. De grondstoffen komen bovendien uit Europa en ook de productie is Europees.