Lees verder
Nova Lignum uit Dinterloord is failliet verklaard. Het bedrijf dat biobased gevelbekleding maakt van plantaardig materiaal, heeft het product niet op de markt kunnen brengen.
Dinteloord

Waardoor het precies mis is gegaan is volgens curator Polle Vermunt nog niet te zeggen. ‘Dat zijn we nog aan het onderzoeken. Wel is het zo dat het product nog niet zover ontwikkeld is dat het al helemaal gereed was voor de markt. Er was behoefte aan meer financiering.’

Ceranex

De gevelbekleding zou op de markt komen onder de naam Ceranex. Het materiaal is brandveilig, waterbestendig, vorstbestendig, onderhoudsarm en zou een lange levensduur hebben. Het milieuvriendelijke materiaal bestaat voor 90% uit plantaardige vezels, die tijdens het productieproces op natuurlijke wijze worden ‘versteend’. Zo ontstaat een vezelversterkt keramiek. De bedoeling was om het te gaan toepassen op geventileerde gevels, maar bijvoorbeeld ook als dak-overstekken.

Prijzen

De veelbelovende start-up van ondernemers Wilfried Martens en Johan Groenewegen, won de afgelopen jaren meerdere prijzen. Zo won Nova Lignum in 2014 de Biobased Start-Up Award. Mei vorig jaar werd het nog verkozen tot ‘Groen Bedrijf van de Maand’ in de provincie Noord-Brabant.

Doorstart

Volgens curator Vermunt is het nog niet duidelijk of er een doorstart komt. ‘In overleg met diverse betrokken partijen worden de mogelijkheden nog onderzocht.’