Lees verder
Sinds 16 maart geldt op Nederlandse snelwegen overdag een snelheidslimiet van 100 km/u. Om dat duidelijk te maken, heeft Rijkswaterstaat duizenden nieuwe verkeersborden moeten plaatsen. Daarvan zijn er 300 gemaakt van circulair en biobased materiaal op basis van rijstvlies, een reststroom van de voedselproductie.
Redactie / Harderwijk

Het idee om rijstvlies als grondstof te gebruiken, komt van Rolf Lebbink, eigenaar van Textline Reclamecentrum in Harderwijk, toen hij op zoek was naar duurzaam materiaal voor zijn reclameborden. In de huidige samenstelling wordt er nog minerale olie gebruikt om de borden te maken. Het product is echter onderhoudsvrij (in tegenstelling tot bijvoorbeeld bamboe) en 100% recyclebaar zonder dat er nieuwe grondstoffen hoeven te worden toegevoegd. Terrasplanken en onderdelen voor boten werden al langer van dit materiaal gemaakt. Distributeur van de verkeersborden is Outdoor Furniture Nederland (OFN) in Geldermalsen.

Volgens RWS zullen duurzame en milieuvriendelijke bioborden in de toekomst steeds vaker de gebruikelijke, minder duurzame aluminiumborden vervangen.

Beeld: Textline