Lees verder
Verschillende kennisinstellingen en bedrijven gevestigd in België en Nederland werken samen om bij te dragen tot een vermindering van de microplastics vervuiling in het Interreg project GREENER.
Redactie / Maastricht

Dit interdisciplinaire project onderzoekt biobased en biodegradeerbare polymeren als duurzame alternatieven voor het wijdverspreide en wateroplosbare polyacrylzuur. Op die manier kan de hoeveelheid microplastics die in het milieu terechtkomen worden verminderd. Bij de afbraak van deze alternatieve polymeren komen alleen niet-toxische, natuurlijk voorkomende verbindingen vrij.

Deze polymeren zullen worden gevaloriseerd in een overvloed aan toepassingen, gaande van superabsorberende materialen voor de bouw en de gezondheidszorg tot biomedische materialen (weefselregeneratie, 3D-printing van patiëntspecifieke implantaten), cosmetica en coatingtoepassingen.

Project GREENER wordt gefinancierd door het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, de grensoverschrijdende samenwerking met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), met medefinanciering van de provincie Oost-Vlaanderen, de provincie Noord-Brabant en het Nederlands Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Industriële partners in het project zijn Millvision BV, Govi en Tenco DDM.

Op 4 oktober organiseert GREENER een online workshop waarin het project en de toepassingen zullen worden geïntroduceerd. Zie de agenda voor details.

Beeld: Solarseven/Shutterstock