Lees verder
Bio-Sep uit Southampton (VK) heeft de krachten gebundeld met het Innovation Centre for Applied Sustainable Technologies (iCAST) en het National Composites Centre (NCC) om biobased alternatieven te ontwikkelen voor platformchemicaliën van petrochemische oorsprong. Zo levert het bedrijf een bijdrage aan de wereldwijde vraag naar schone technologie en het bereiken van de netto-nul-emissiedoelstellingen.
Redactie / Southampton

Bio-Sep is gespecialiseerd in de omzetting van non-food, lignocellulosehoudende biomassa uit land- en bosbouw in hoogwaardige biochemicaliën, met behulp van zijn unieke, energiezuinige bioraffinageproces waarbij gebruik wordt gemaakt van microgolftechnologie. Het produceert een nieuwe, niet-gesulfoneerde lignine met een verbeterde reactiviteit en een laag moleculair gewicht.

Met dit nieuwe product en het exclusieve scheidingsproces kunnen op grote schaal duurzame biochemische producten worden geproduceerd die in tal van commerciële toepassingen kunnen worden gebruikt, zoals in de composiet- en de bouwsector. Het gezamenlijke industrieproject heeft tot doel de eigenschappen en prestaties van de producten uitgebreid te testen, zowel als onderdeel van biobased composieten als als cementtoevoeging.

Dr. Andrew West, Chief Chemist bij Bio-Sep, legt uit: “Met dit interdisciplinaire O&O-project kunnen we potentiële toepassingen voor onze niet-gesulfoneerde lignine en ons bioraffinageproces ontwikkelen en demonstreren. We kijken er erg naar uit om met onze waardevolle partners binnen iCAST samen te werken en te profiteren van hun wereldwijde expertise en uitgebreide kennis op het gebied van biogebaseerde materiaalchemie en composietproductie.”

iCAST is een samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Bath en Oxford, de High-Value Manufacturing Catapults (National Composites Centre en Centre for Process Innovation), het Swindon and Wiltshire Local Enterprise Partnership en SETsquared. Professor Matthew Davidson, directeur van iCAST: “Wij willen de invoering van duurzame technologieën in commerciële toepassingen versnellen.”

Tim Young, hoofd duurzaamheid bij het National Composites Centre, zei: “Het NCC-team kijkt uit naar de beoordeling van de haalbaarheid van het materiaal voor gebruik in industriële toepassingen met behulp van onze expertise op het gebied van ontwerp, productie en kwaliteitsbeoordeling, samen met ons klantennetwerk, om de route van het materiaal naar de markt te helpen.”

Beeld: Bio-Sep