Lees verder
Duurzaamheidsprestaties versnellen naarmate meer bedrijven de risico’s in de toeleveringsketen willen beperken. Vooral MKB-bedrijven zetten vaart achter de verduurzaming. Dat blijkt uit de jaarlijkse Business Sustainability Risk & Performance Index van EcoVadis.
Redactie / Parijs

Deze Index is gebaseerd op de duurzaamheidsprestatiegegevens van meer dan 83.000 beoordelingen van bijna 53.000 bedrijven in 800 waardeketens die tussen 2017 en 2021 door EcoVadis zijn beoordeeld. Organisaties worden gescoord op 21 duurzaamheidscriteria over vier thema’s: Milieu, Arbeid & Mensenrechten, Ethiek en Duurzame inkoop. De scores variëren van nul tot 100. Minder dan 25 staat voor Onvoldoende (hoog risico), 25-44 staat voor Gedeeltelijk (gemiddeld risico), boven 45 staat voor Goed, en boven 65 is Geavanceerd.

Meer dan 65% van de bedrijven haalt een prestatieniveau van Goed of beter, tegenover 50% in 2017. Ondertussen daalde het aandeel bedrijven met Partiële duurzaamheidsprestaties van 45% in 2017 naar 32% in 2021.

“Door de toegenomen regeldruk en de aanhoudende verstoringen in de toeleveringsketen komen duurzaamheidsrisico’s meer in de schijnwerpers te staan en moeten organisaties hun aanpak van hun sociale en milieuverplichtingen heroverwegen”, aldus Pierre-Francois Thaler, medeoprichter en co-CEO van EcoVadis. “We zien dat de verbetering versnelt naarmate bedrijven binnen ons netwerk verder komen in hun duurzaamheidsreizen.”

Hoewel de scores voor Duurzame inkoop historisch gezien waren gedaald, zag dit thema dit jaar een stijging van 1,2 punten ten opzichte van 2020 (respectievelijk 38,8 vs 37,6). De prestaties inzake arbeid en mensenrechten waren het hoogst van alle thema’s met een gemiddelde score van 52,2. In sommige sectoren zijn er echter nog zwakke punten in de zorgvuldigheid op het gebied van de mensenrechten. Slechts 11% van de bedrijven voerde in 2021 een leveranciersbeoordeling en 5% een interne risicobeoordeling van kinder- en dwangarbeid uit.

Kijk voor meer informatie op de website van EcoVadis.