Lees verder
Een geringe milieu-voetafdruk is niet de enige eis die wordt gesteld aan biobased bouwmaterialen. Ze moeten ook hun constructieve sterkte behouden over langere tijd. Zeker als ze worden toegepast in dragende constructies. Avans Hogeschool doet er onderzoek naar in het project Structural Health in Bio-based Constructions, een onderdeel van het BRIC Living Lab.
Redactie / Breda

Het doel van dit onderzoek is in korte tijd te kunnen voorspellen hoe circulaire biobased composiet profielen zich gedragen op de langere termijn. In plaats van de materialen in de open lucht aan de elementen bloot te stellen en deze na verloop van tijd te onderzoeken, wordt er gebruik gemaakt van een klimaatkast.

In deze machine worden de profielen versneld verweerd, door ze aan mechanische belasting, intense UV-straling, vocht en hoge temperaturen bloot te stellen. Schade die in de open lucht bijvoorbeeld pas na jaren optreedt, is hiermee in enkele weken of maanden te reproduceren. Dit geeft versneld inzicht in het behoud van de constructieve betrouwbaarheid. Om de resultaten uit de klimaatkast te ijken, gaat het natuurvezelbedrijf Millvision ze vergelijken met samples die al jaren buiten hebben gelegen.

BRIC

BRIC (Biobased Renewable Innovative Constructions) is een uniek ecosysteem waarbinnen kennisinstellingen, bedrijven en gemeenten met elkaar constructieve biobased bouwmaterialen ontwikkelen en via concrete toepassingen versneld naar de markt brengen. Partners in BRIC zijn het Centre of Expertise Biobased Economy (Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences), De Zeeuwse Stromen, Double 2, Millvision, Nature Nomads, TU Eindhoven, Van Mierlo Ingenieursbureau en VolkerWessels. BRIC wordt ondersteund door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Provincie Noord-Brabant in het kader van OPZuid.