Lees verder
Koolstofemissies uit de hoogovens van ArcelorMittal in Gent gaan straks de grondstof vormen voor de productie van 80 miljoen liter bio-ethanol per jaar.
Redactie / Gent

Hiertoe bouwt het staalbedrijf samen met het Amerikaanse LanzaTech een installatie van €150 miljoen op de site van ArcelorMittal in Gent. Lanzatech ontwikkelde de zogeheten ‘Carbon Smart’ technologie om met microben ethanol te produceren uit koolstofmonoxide. De techniek is nog niet eerder op industriële schaal toegepast.

Het opvangen van gassen van hoogovens, staal- en cokesproductie is al gebruikelijk in moderne staalfabrieken. Ze worden vaak gebruikt voor het produceren van warmte en elektriciteit. De ethanol uit de nieuwe installatie kan worden toegepast als brandstof voor zwaar wegtransport, scheepvaart en luchtvaart, maar ook voor de productie van chemische bouwstenen voor plastics, zoals ethyleen en propyleen.

Midden 2020 kan de fabriek naar verwachting in gebruik worden genomen. Daarna wil ArcelorMittal de techniek uitrollen over haar andere locaties. Om kennis en ervaringen hierover uit te wisselen, onderhoudt het bedrijf intensieve contacten met Flanders Biobased Valley en de universiteiten.

Lees het volledige artikel in Agro&Chemie.