Lees verder
Het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis heeft aangekondigd dat het zal toetreden tot het KLM Corporate BioFuel Program (CPB), gericht op het bevorderen van het gebruik van biobrandstoffen in de luchtvaart.
Redactie / Schiphol

Vanaf nu koopt Arcadis duurzame biobrandstof voor al haar zakelijke vluchten. Met de toetreding van de groep kunnen KLM en SkyNRG verder investeren in duurzame biobrandstof. Eerder dit jaar voegde Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zich bij het CBP.

De toetreding van Arcadis tot het CBP van KLM past in de duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie. Zo heeft Arcadis eerder haar kantoren verplaatst, zodat ze dichter bij de grote treinstations liggen. De kantoren zelf worden ook steeds duurzamer. Er zijn bijvoorbeeld afgedankte visnetten in de vloerbedekking verwerkt en de koffieketen is circulair. Arcadis stimuleert ook het personeel om duurzaam mobiel te zijn.

Minder CO2-uitstoot

KLM streeft naar vermindering van de CO2-uitstoot met 20% in 2020 (vergeleken met 2010). Om dit te bereiken, investeert KLM niet alleen in duurzame biobrandstoffen, maar ook in vernieuwing van de vloot en efficiëntere vluchten. Het gebruik van duurzame biobrandstof kan de CO2-uitstoot verminderen met 80% in vergelijking met fossiele brandstoffen. De prijs blijft echter twee of drie keer hoger dan die van fossiele kerosine. Om deze reden is er wereldwijd behoefte aan technologische ontwikkeling en verder onderzoek naar duurzame grondstoffen. Op dit moment is de productie en de markt voor duurzame biobrandstoffen uiterst beperkt.

Sinds 2009 werkt KLM aan de ontwikkeling van de markt voor biobrandstof en stimuleert meer luchtvaartmaatschappijen om het voorbeeld te volgen. Andere partners in het CBP zijn Luchtverkeersleiding Nederland, Tu Delft, ABN Amro, Accenture, FrieslandCampina, de gemeente Amsterdam, Loyens & Loeff, het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, PGGM en de Schiphol Group.

Geen negatieve milieueffecten

KLM koopt alleen biobrandstoffen in die zijn gemaakt van grondstoffen die geen negatieve milieueffecten hebben op de biodiversiteit of de voedselproductie. Duurzame biobrandstoffen worden gekocht via SkyNRG en worden getest door de SkyNRG Sustainability Board, die het World Wide Fund for Nature, de European Climate Foundation en Solidaridad Network als leden omvat. SkyNRG is gecertificeerd door de Roundtable of Sustainable Biomaterials (RSB).