Lees verder
'Veel innovaties in biomaterialen-onderzoek liggen aan de oorsprong van belangrijke medische innovaties. Een klassiek voorbeeld is oplosbare hechtdraad of de ontdekking van titanium voor kunstknieën en heupprotheses.’
Geleen

Dat stelt Prof. Stefan Jockenhövel, Scientific Director bij AMIBM (Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials) in het maartnummer van Agro&Chemie. Begin december 2016 opende AMIBM de deuren van haar gerenoveerde pand voor het grote publiek. Eén van AMIBM’s pronkstukken is de Wet Spinning Line, waarmee biobased vezels worden vervaardigd voor biomedische toepassingen.

‘Onze Wet Spinning Line, zoals die hier staat opgebouwd, vind je nergens anders’, zegt Jockenhövel. In een smalle, lange laboratoriumruimte staat een 17 meter lange aaneenschakeling van roestvrijstalen waterbaden, aandrijfrollen, pompen en afvoerbuizen. Daarin worden de polymeervezels gemaakt, gespoeld en uitgerekt.

Spinnen op kamertemperatuur

In tegenstelling tot Melt Spinning, waarbij de polymeer wordt verhit boven het smeltpunt, werkt Wet Spinning of “solution spinning” met oplosmiddelen en op kamertemperatuur. Daardoor is het mogelijk om polymeervezels te maken uit temperatuurgevoelige (bio)polymeren waaraan bijvoorbeeld medicijnen, peptides of groeifactoren kunnen worden toegevoegd.

Zijn inspiratie voor innovatieve biomaterialen haalt Jockenhövel uit de natuur. ‘Wist je dat ons lichaam, net als textiel, uit polymeervezels is opgebouwd? Collageen dat onze huid stevigheid geeft of elastine dat de huid soepel maakt: het zijn enkele voorbeelden van natuurlijke polymeervezels waarvan we de biomechanische eigenschappen kunnen afkijken. Dat probeer ik na te bootsen.’

Lees ook het uitgebreide artikel: ‘AMIBM spint ‘garens’ van natuurlijke oorsprong’.