Lees verder
Milieudefensie stuurde deze week een dringende brief aan de vier grootste accountantskantoren van Nederland: EY, Deloitte, PwC en KPMG. Zij hebben alle 29 grote vervuilers uit de Klimaatcrisis-Index als klant. De accountants worden opgeroepen om het benoemen en beoordelen van klimaatrisico’s tot kernpunt moeten maken in de jaarrekeningen en andere rapportages.
Amsterdam

Een accountant heeft de belangrijke taak om jaarrekeningen en andere financiële rapporten samen te stellen, te controleren en te beoordelen. Dit is heel belangrijk, omdat hierop het beleid van bedrijven wordt bepaald. Ook wordt hieraan afgeleid of bestuursleden en CEO’s goed hun werk doen en bonussen mogen krijgen. Daarnaast is het belangrijk vanwege de aandeelhouders, die mede op basis van het oordeel van de accountant beslissen om wel of niet in het bedrijf te investeren. Daarbij zouden ze beter moeten kijken naar de klimaatplannen en CO2-uitstoot van de bedrijven. Klimaatrisico’s zijn namelijk ook van reëel belang voor de financiële gezondheid van bedrijven.

Op dit moment geven bedrijven vrijwel alleen aandacht aan klimaat in losstaande duurzaamheidsverslagen. Áls bedrijven deze al hebben, staan ze volgens Milieudefensie vaak vol groene praatjes en zijn ze niet onderbouwd met haalbare plannen of voldoende middelen.

Zie de website van Milieudefensie voor meer informatie en een oproep om het initiatief te steunen.

Beeld: Bilanol/Shutterstock