Lees verder
Op 1 maart 2021 zijn maar liefst 13 nieuwe Moonshot-projecten in Vlaanderen gestart met hun onderzoek naar technologieën, processen en producten om het Vlaamse bedrijven te helpen duurzamer te worden en hun CO2-uitstoot tegen 2050 aanzienlijk te verminderen.
Redactie / Brussel

De projecten hebben een looptijd van 18 tot 48 maanden. Ze worden gefinancierd door de Vlaamse regering, voor een totaalbedrag van € 19 miljoen aan toekomstgerichte subsidies. Tot 2040 zal de Vlaamse regering jaarlijks tot € 20 miljoen aan financiering voor Moonshot voorzien.

Onderzoeksthema’s

De nieuwe projecten werden eind 2020 door VLAIO goedgekeurd en passen allemaal in de vier overkoepelende Moonshot Research Trajectories (MOT’s) rond biogebaseerde chemie, circulariteit van koolstof in materialen, elektrificatie & radicale procestransformatie en energie-innovatie.

De nieuwe projecten bestrijken een breed spectrum van onderzoeksthema’s: van de productie van groene butadieen via de upcycling van meerlagige verpakkingsmaterialen tot CO2-conversietechnologie en de ontwikkeling van hogetemperatuurwarmtepompen.

Aangestuurd door de industrie

Het strategisch basisonderzoek binnen Moonshot wordt uitgevoerd aan Vlaamse universiteiten en kennisinstellingen. Zij staan in voor de wetenschappelijke ontwikkeling van de disruptieve en innovatieve Moonshot-technologieën.

In een latere fase zullen deze technologieën echter op industriële schaal moeten worden ingezet en door bedrijven worden geïmplementeerd. Om ervoor te zorgen dat het onderzoek leidt tot een daadwerkelijke vermindering van de industriële CO2-uitstoot, betrekt Moonshot bedrijven via onder meer industriële adviesraden actief bij haar activiteiten. Daarbij gaat het met name om de chemische, petrochemische en staalindustrie.

Het volledige overzicht van projecten is te bekijken op de website van Moonshot Vlaanderen.

Beeld: Dima Zel/Shutterstock