Lees verder
Uit de verschillende verkiezingsprogramma’s blijkt dat er onder politieke partijen voldoende draagvlak is voor gezamenlijke afspraken in het regeerakkoord over waterstof in de energietransitie.
Redactie / Den Haag

Dat stelt de Waterstofcoalitie, een initiatief van milieuorganisatie Greenpeace waarbij inmiddels 38 organisaties en bedrijven zijn aangesloten, waaronder ook de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). De Waterstofcoalitie ziet waterstof als een duurzaam alternatief voor fossiele grond- en brandstoffen en vindt dat Nederland haast moet maken met de productie en de opbouw van een infrastructuur voor waterstof.

Toekomstbestendig beleid

De coalitie heeft nu een pact gesloten, vooruitlopend op de vorming van een nieuw regeerakkoord na de Kamerverkiezingen (17 maart). Hiermee kan volgens de deelnemers de besluitvorming over waterstof worden versneld om het Nederlandse klimaat- en energiebeleid toekomstbestendig te maken.

Daarvoor moet er flink worden geïnvesteerd in de bouw van waterstoffabrieken (elektrolysers), de productie van zo’n 500MW aan groene stroom via extra windparken, de verzwaring van het elektriciteitsnet en het aanpassen en uitbreiden van de gasinfrastructuur.

Dit alles gaat de belastingbetaler de komende jaren € 2,5 miljard kosten, maar levert ook extra banen op en is volgens de Waterstofcoalitie onmisbaar voor de vergroening van de industrie en de energievoorziening.

Martijn Broekhof, hoofd Klimaat, Energie, Innovatie en Duurzaamheid van de VNCI: “Niet eerder kon waterstof op zoveel draagvlak in verkiezingsprogramma’s rekenen. Het is nu zaak die gedeelde visie te vertalen in daadkrachtig beleid.”

Beeld: Alexander Kirch/Shutterstock