Een goed voorbeeld hiervan waren twee berichten die deze week in het nieuws kwamen. Het eerste ging over de toename van de Europese bossen (Bos in Europa groeit – Biomassafeiten), een rapport opgemaakt door Bio-Energy Europe, en een dag erna een publicatie van het CBS (CO2-uitstoot door biomassa neemt toe (cbs.nl)) met als aanhef dat de CO2 uitstoot van biomassa toeneemt.
Het eerste bericht heeft u waarschijnlijk niet meegekregen, net als zo vaak positieve berichten over bosbeheer, landbouw en toepassing van biogrondstoffen te weinig aandacht krijgen in de media. Toch is dit een goed onderbouwd artikel door wetenschappers en onderzoekers op basis van traceerbare data. Daarentegen maakt een bericht als dat van het CBS enorm veel los. Zonder enige context en waarheidsbevinding, maken we er allemaal iets van dat ons eigen verhaal goed past. We trekken conclusies die niet kloppen bij de CO2 neutraliteit van biomassa, zien alle biomassa als houtpellets van bossen welke ver weg van Nederland gekapt worden en willen dat #biomassa nu echt gaat stoppen! Dit terwijl deze cijfers juist aangeven dat er minder fossiele CO2 geproduceerd wordt door het gebruik van biomassa en er dus een positieve impact is.
Biomassa omvat daarnaast veel meer dan alleen houtpellets en we doen er al vele decennia goede dingen mee in Nederland als een van de koplopers op het gebied van hergebruik en recycling van reststromen. Zo ook met biomassastromen waar we van o.a. bietenafval, graan residu, stro, mest en hout veel mooie nieuwe toepassingen kunnen maken. Door nu ongenuanceerd #biomassa als containerbegrip te blijven gebruiken draaien we een hele industrie de nek om met als gevolg dat slechtere toepassingen van deze grondstoffen meer schade aan het klimaat zullen toe brengen dan wanneer we onszelf constructief opstellen en meewerken aan de oplossing. De zo verguisde houtpellet wordt daarnaast bewijsbaar gemaakt van residu uit de houtindustrie en bosbouw en is de enige gecertificeerde grondstof die we nu gebruiken. Als we van alles wat we zouden gebruiken eenzelfde garantie van oorsprong zouden verlangen waren we hier zeker weten minder kritisch over.
Zolang iedereen blijft consumeren en er nog geen bomen groeien waar we onze tafel en stoelen kant en klaar vanaf kunnen plukken of we bij de bouwmarkt onze knipschaar meenemen om de voordeur te snoeien die ‘op spec’ uit de grond groeit, zullen we toch echt een maakindustrie nodig hebben en ja, hierbij ontstaan reststromen.
Tot slot hoop ik echt dat er weer een fatsoenlijke dialoog op gang komt tussen de verschillende stakeholders in dit dossier en we gezamenlijk kunnen toewerken naar een oplossing op basis van echte wetenschap, de feiten en de mogelijkheden die de wereld ons biedt om gebruik van te maken. Feit is dat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben; een leefbare Planeet voor ons, onze kinderen en kleinkinderen.
Misschien dat we dan in het vervolg ook eerst even kunnen kijken op websites zoals www.biomassafeiten.nl voordat we conclusies trekken en zal de #biomassa in de toekomst bij iedereen louter positieve gevoelens oproepen?