Lees verder
Ik vind het mooi dat technologie en innovaties dingen mogelijk maken die voorheen niet mogelijk waren, bijvoorbeeld lichtgevende coatings, solar coatings of circulaire vloeren van reststromen uit de foodindustrie zoals eierschalen (wit), cacaodoppen (bruintinten) of koffievliezen (geelbruin). Er gebeurt heel veel op het gebied van bouwchemie.
Serge Kornuyt

Het is fijn als je dingen kunt realiseren die anderen misschien nog niet kunnen of weten. Of als je de markt zo goed kent, dat je een perfecte oplossing kunt bieden voor de klant. Ik houd van oplossingsgericht denken.
Ik denk dat in de markt meer aandacht komt voor biobased bouwen, circulaire economie en cradle-to-cradle concepten. Grondstoffen zijn niet oneindig, en we moeten bovendien steeds meer concurreren met nationale en internationale partijen. Klanten verwachten een betere kwaliteit voor dezelfde prijs en dat is heel logisch.

Om de lokale circulaire economie te stimuleren heb ik het Beginstation opgezet. Met dit initiatief richten we ons op start-ups in Helmond en de Brainport-regio rondom Eindhoven. Deze bedrijven richten zich op de economie van morgen. Niet de traditionele modellen van produceren en weggooien of verbranden, maar hergebruik of recycling. Het Beginstation fungeert als een loket voor vraagstukken die bijvoorbeeld publieke partijen indienen en die we vervolgens neerleggen bij start-ups, gevestigde bedrijven of universiteiten en andere kennisinstellingen.

Behalve recycling komen ook steeds meer andere business modellen op. Deze nemen we vanzelfsprekend mee in het Beginstation. Zaken als refurbishing of het leasen van producten of diensten. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen: moeten we nog wel gietvloeren verkopen, of moet er een betaalmodel komen dat is gebaseerd op loopmomenten? Men wordt dan geprikkeld om een zo duurzaam mogelijke vloer te leggen.

Zo maken wij van maatschappelijke uitdagingen de economische kansen van morgen, én draagt Het Beginstation bij aan een duurzame circulaire economie. Daarnaast willen wij verspilling van talent tegengaan en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt of mensen met een beperking een kans geven om zich te kunnen ontwikkelen in iets waar ze echt goed in zijn.