Lees verder
Kondratieff is de man die in de twintiger jaren met een nieuwe theorie kwam. Hij verbond zijn naam aan de golven van economische op- en neergang met een cyclus van 50 jaar. Rond 1800 was er een economisch hoogtepunt als gevolg van de stoommachine en omstreeks 1850 als gevolg van volledige benutting van de spoorwegen. Elektriciteit zorgde rond 1900 voor voorspoed en in de jaren vijftig bestempelden zijn navolgers de petrochemie als oorzaak van de voorspoed. Rond 2000 was het de ICT. Wat wordt het in 2050?
Art de Boo

Vijf tot tien jaar geleden werd er nog glazig gekeken als er geopperd werd dat het wel eens de cleantech zou kunnen worden.

Inmiddels worden er geen wenkbrauwen meer gefronsd. Zelfs in China, waar ik de afgelopen maanden een aantal keer ben geweest, zijn ze gretig om het nieuws te horen. Hoe wij in Europa met partners werken aan afvalwaterreiniging met algen, die specifiek zijn gekozen op hun inhoudsstoffen. Ingrediënten die er vervolgens uit geraffineerd worden om als grondstof voor zowel food als non-food te dienen.

De nieuwsgierigheid is ook gewekt als zij horen hoe wij afval niet meer storten of verbranden, maar omzetten in waardevolle materialen. Hoe wij schrale landbouwgrond niet braak laten liggen, maar inzetten voor de groei van distels, die vervolgens geraffineerd worden in allerlei waardevolle materialen. En hoe wij het overaanbod van elektriciteit als gevolg van teveel zon of wind aan zullen gaan wenden om CO2 om te zetten in waardevolle chemicaliën.

Investeringen in cleantech gaan lonen. Tegen een achtergrond van een groeiende wereldbevolking en grondstoffenschaarste. Dat Nederland en Europa een rol van betekenis hierin kunnen spelen, is ook geen vraag.

Rest mij alleen op te merken, ga door met investeren. Doe dit met nog meer overtuiging. U hoeft zich er niet meer voor te schamen. Iedereen weet dat er geld mee te verdienen valt en dat er banen mee gecreëerd worden. En wel sneller dan in pas 2050.