Lees verder
Er zijn maar weinig onderwerpen geweest die de afgelopen periode zoveel discussie hebben veroorzaakt als biomassa. We gebruiken biomassa echter al decennia lang, voor vele toepassingen en in vele soorten en maten. Ingenomen stellingen en de vrees draagvlak te verliezen zorgen echter voor meer verharding dan nodig, met als gevolg dat we niet meer met elkaar in gesprek lijken te willen.
John Bouterse

Europa, met Nederland als voorbeeld, is al 50 jaar toonaangevend als het gaat om grondstoffen een nieuwe of betere toepassing geven. Een markt die zich kenmerkt door innovatiekracht, het onmogelijke mogelijk willen maken, doorzettingsvermogen maar ook enorm veel tegengas. Want waar de maatschappij vrolijk doorgaat met het opkrikken van ieders levensstandaard, willen meer en meer consumenten ook bijdragen aan een beter klimaat. Deze twee ontwikkelingen zijn te combineren maar keuzes maken blijkt onmogelijk doch is dringend nodig.

Onze industrie staat internationaal hoog aangeschreven door de kennis, kunde en ondernemerschap. Over heel de wereld zijn we betrokken bij projecten waarbij we vaak een trekkersrol toebedeeld krijgen. Al mijn collega’s doen dit met de grootste toewijding en respect voor de biodiversiteit, bosbeheer, landbouw, luchtkwaliteit en lokale omgeving. In ons streven naar een beter klimaat staan we open voor veranderingen als we ergens de afslag hebben gemist. Innovatie gaat namelijk gepaard met vallen en opstaan maar dan moet je wel eerst gaan lopen. De huidige tendens in Nederland lijkt er jammer genoeg op dat we liever wachten op toekomstige oplossingen en het voor lief nemen nu even niets te willen veranderen. Iets wat we ons echter niet kunnen veroorloven.

Recent onderzoek wijst uit dat Nederland positief staat tegenover het gebruik van biomassa en het is daarom jammer dat politiek en milieuorganisaties zich lijken te laten beïnvloeden door een kleine groep ‘specialisten’. Ik zou iedereen, voor- en tegenstanders, willen uitnodigen om eens een bedrijf te bezoeken dat biomassa gebruikt als grondstof. Laat je eens echt informeren en wordt, net als ik, super enthousiast over wat er allemaal al mogelijk is en wat de toekomst nog brengen gaat en die paar rotte appels, daar maken we ook gewoon energie van.