Lees verder
Het gaat goed met de ambitie van de chemische industrie om de uitstoot van broeikasgassen terug te drinken. Dat stelt Reinier Gerrits, hoofd Energie en Klimaat bij de VNCI, in zijn column op Agro&Chemie.
Den Haag

‘In 2012 presenteerde de VNCI met de Routekaart Chemie 2012-2030 de ambitie van de chemische industrie om de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent te reduceren. Terugkijken op de afgelopen vijf jaar kunnen we constateren dat de gewenste afstand grotendeels is afgelegd. Alleen zijn we op een andere plek uitgekomen.’

Volgens Gerrits is de oorzaak van deze andere plek enerzijds te maken met nieuwe ontwikkelingen als power products en anderzijds door oplossingen die niet naar verwachting van de grond zijn gekomen. Als voorbeeld daarvan noemt hij warmte-krachtkoppeling. Daarom wordt er al weer hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe Routerkaart Chemie 2050. ‘Deze Routekaart moet de innovatieagenda van de chemische industrie op het gebied van verduurzaming stroomlijnen en de benodigde informatie genereren om beleidsmakers en politici te bewegen de juiste beleidskeuzes te maken’, aldus Gerrits.