Lees verder
In 2012 presenteerde de VNCI met de Routekaart Chemie 2012-2030 de ambitie van de chemische industrie om de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent te reduceren. Volgens hoofd Energie en Klimaat Reinier Gerrits is de gewenste afstand grotendeels is afgelegd. “Alleen zijn we op een andere plek uitgekomen.”
Den Haag

In de in 2012 gepresenteerde routekaart laat de chemische industrie in Nederland zien hoe zij de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met 40 procent wil reduceren (ten opzichte van 2005). Het rapport bevat een inventarisatie van de innovatiemogelijkheden voor broeikasgasreductie. Er zijn zes oplossingsrichtingen gedefinieerd: verbetering van de energie-efficiëntie, vervanging van fossiele door biobased grondstoffen, carbon capture and storage/usage (CCS/CCU), het sluiten van de materiaalketen (recycling), ontwikkeling van duurzame producten en hernieuwbare energie. Van elke oplossingsrichting wordt de haalbare bijdrage in megaton CO2-reductie getoond.

Reductie

Toen de Routekaart in 2012 uitkwam was er al een reductie van broeikasgasuitstoot bereikt van 11 procent ten opzichte van 2005. Inmiddels is het 2017. Wat is er in de afgelopen vijf jaar bereikt? Stel de Routekaart Chemie 2012-2030 wijst de weg van Utrecht naar Amsterdam, waar staan we nu? “Hemelsbreed qua afstand, dus qua CO2-reductie, zijn we goed op weg, hebben we de route grotendeels volgens verwachting afgelegd”, zegt Reinier Gerrits, hoofd Energie en Klimaat bij de VNCI. “Alleen zijn we op een andere plek uitgekomen dan we vijf jaar geleden hadden gedacht.” Dit heeft enerzijds te maken met nieuwe ontwikkelingen na 2012, zoals power to products (bijvoorbeeld ammoniakproductie op basis van waterstof uit elektriciteit), en anderzijds met oplossingen die niet naar wens van de grond zijn gekomen, zoals WKK.